Timber Pavilion, Theatre of Vidy-Lausanne

An outsized example of Japanese origami

2017 Timber Pavilion, Theatre of Vidy-Lausanne (CH)

The new Vidy Theatre Pavilion’s design draws on years of EPFL research. The new Pavilion has replaced the tent that long served as a rehearsal hall and auditorium for the Vidy Theatre. Its inauguration has marked a new beginning for this pillar of Lausanne’s culture and capped off a significant transfer of technology from EPFL’s Laboratory for Timber Constructions (IBOIS).

Location Lausanne, Switzerland
Client Théâtre de Vidy, Lausanne
Architect Yves Weinand Architectes sàrl, locally assisted by Atelier Cube
Timber Engineering Bureau d’Etudes Weinand, Liège
Technological transfer Laboratory for Timber Constructions, IBOIS, EPFL
Prof. Dr Yves Weinand, Didier Callot, Anh Chi Nguyen, Aryan Rezaei Rad
Completed 2017
Awards Mention Régionale Prix Lignum 2018
Grand Prix d’Architecture de Wallonie 2019
@ Alain Herzog / EPFL

When we step over the Pavilion’s threshold, we are immediately enveloped in its welcoming atmosphere. Our eyes jump from the walls to the ceiling, sweeping over the 33 wood panels painted black. Pieces of wood spanning 21 meters highlight the building’s exposed structure. The absence of beams gives the spectators sitting in its 250 seats an unimpeded view of the 19-meter-long stage.

Inside, the wood panels fit together like a 3D puzzle. From the outside, the building resembles an outsized example of Japanese origami.

@ Ilka Kramer
@ Ilka Kramer
@ Ilka Kramer

Text: Sandrine Perroud
Source: Architecture, Civil and Environmental Engineering | ENAC
Images: Alain Herzog / Ilka Kramer